Wat zag jij? en Wat dacht jij?

Door elmoxx op woensdag 5 mei 2010 08:23 - Reacties (20)
Categorie: En dan?, Views: 3.365

Even voelde ik me getuige van iets wereldschokkends.
  • Zou het te maken hebben met die autobom op Times square,
  • Komt er zometeen een auto door het publiek heen scheuren?
  • Ligt er ergens een scherpschutter die het voorzien heeft op ..?
Zomaar een paar gedachten die door mijn hoofd schoten tijdens die eerste paar seconden. Je kunt alleen niets zeggen, die 2 minuten zijn immers nog niet om. Ook de tv presentator van ned 1 zegt niets. Gek eigenlijk, juist op dit soort momenten krijg je nooit stilte.

Uiteindelijk kwam een schamele verklaring: ‘er is iemand flauw gevallen’. Nou, gezien de massale hysterie die er binnen een paar seconden ontstond kon ik dat niet geloven. Nadat die 2 minuten om waren hoorde ik van links van me op de bank: ‘Er moet meer aan de hand zijn, dit geloof ik niet’.

Als er 1 iemand flauw gevallen is, waarom laten ze dan zien dat er verschillende mensen weggedragen worden? Voordat je de kans hebt om zelf extra informatie te vinden hoor je de onverstoorbare ceremoniemeester: ‘Allemaal terug naar uw positie, we gaan verder met het programma’. Zou het zo werken? Gewoon snel doorgaan met waar we mee bezig waren, dan vergeten we het wel weer.?

Ik ben de woorden van het gedicht van die 16 (of was het nou 17) jaar oude jongen al weer vergeten.


Waar haal je je informatie nu vandaan op dit soort momenten? Het snelste nieuwsmedium had eerder 2 minuten twit-stilte afgekondigd. Ik kwam vrij snel terecht op Endandit.nl. Daar kwamen langzaam aan wat updates binnen. Vanochtend lees ik koffertjes, ambulances die geluidloos vele mensen afvoeren, een orthodoxe jood, een bekende van de politie? Bewust of onbewust, de orde is verstoord. Als dat het doel was, dan is het gelukt.

Best beangstigend om te zien wat paniek kan doen

Volgende: Huiskamer 05-'10 Huiskamer
Volgende: Sverre! 04-'10 Sverre!

Reacties


Door Tweakers user marapuru, woensdag 5 mei 2010 08:42

Wow, en ik heb niets meegekregen. Moet bekennen dat ik ook vrij weinig van het hele gebeuren in Nederland meekrijg aangezien ik momenteel nog in Kaapstad verblijf.

Kan me nog goed herinneren hoe geshockeerd ik was met koninginnedag vorig jaar, was toen nog in Groningen en zag het op tv. We zouden net vertrekken richting Apeldoorn...

Jij bent bij deze mijn medium om iets mee te krijgen, dus bedankt voor de info.

Door Tweakers user RoadRunner84, woensdag 5 mei 2010 08:47

Mensen zijn bang voor stilte. Dat sommigen niet twee minuten stil kunnen zijn komt doordat ze bang zijn zichzelf te horen denken. Bang om te ontdekken dat ze hun eigen daden afkeuren, dat ze een probleem hebben wat ze niet onder ogen willen zien. Mensen zijn bang dat we gaan nadenken over de oorlog, dat we gaan nadenken over wie de groeden en slechten waren, wat daar aan ten grondslag lag en welke zieke geesten hierachter zitten. Mensen zijn bang. Bang voor alles, maar vooral als het dichtbij komt.

Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 5 mei 2010 08:58

Zou het zo werken?
Het is te hopen van wel op zo een moment, de enige manier om een menigte onder controle te houden is doen alsof er niets aan de hand is.

In dit geval was er een incident met spijtige gevolgen maar met een beperkte impact. Wanneer je de massa dan niet onder controle kan houden dan kan de paniek verspreiden en kunnen er nog meer gewonden vallen, of zelfs erger.

Door Tweakers user fotografie999, woensdag 5 mei 2010 09:01

Als 1 iemand een duw krijgt schrikt hij/zij van die schrik reactie schrikken andere en daar weer anderen.
Wat ik dacht was: Een scherp schieter heeft iemand met een wapen gezien en schiet daarop
Gelukkig was dat niet het geval!

Door Tweakers user John_Glenn, woensdag 5 mei 2010 10:36

Uiteindelijk kwam een schamele verklaring: ‘er is iemand flauw gevallen’. Nou, gezien de massale hysterie die er binnen een paar seconden ontstond kon ik dat niet geloven.
Ik dacht dat er werd gezegd "er is iemand onwel geworden", al weet ik het niet precies meer. Maar goed, dat lijkt me een redelijke beschrijving van wat er aan de hand was. Je zegt toch niet door zo'n microfoon "er is iemand doorgeslagen doordat ie stijf staat van de drugs"? Dat staat ook zo stigmatiserend. Er werd dus iemand onwel en toen raakte iedereen in paniek, dat was alles.

Wel goed dat Hare Majesteit er op aandrong gewoon verder te gaan - zo leren we ook allemaal weer wat onverzettelijkheid aan.

Door Tweakers user Roytoch, woensdag 5 mei 2010 10:53

Ik zou haast zeggen... er liggen 30 snipers omheen, allemaal politie in burger in het publiek, schiet zo'n gast zijn knieschijf eraf. Gebeurt het volgend jaar ook niet weer.
Nouja, misschien een beetje overdreven, maar je bent wel een mooie klapjosti als je daar de boel komt verzieken.

[Reactie gewijzigd op woensdag 5 mei 2010 10:53]


Door Tweakers user TIGER79, woensdag 5 mei 2010 11:11

"Als er 1 iemand flauw gevallen is, waarom laten ze dan zien dat er verschillende mensen weggedragen worden?"

juist door de massale hysterie, mensen zijn gewoon vertrapt...
we staan daar wel mooi en beschaafd, maar als er iets gebeurd zijn we gewoon een domme kudde dieren hoor...
Ik zag later ook een fragment van een cameraman helemaal voorin... Die werd weggeduwd, vervolgens draait ie zich om en zie je die hekjes vallen en twee meiden met hun gezicht op de grond achter de hekjes aan... Nog geen milliseconde later lopen er al tientallen mensen over, en op, die meiden... tsjah, die zul je zeker moeten afvoeren, en misschien meteen ook ff naar de tandarts voor een nieuw gebit...

Door Tweakers user Plasma_Wolf, woensdag 5 mei 2010 11:27

Tja, ik zag het ook, vanachter de tv en het verbaasde me niets dat ik direct aan het drama van 30 april vorig jaar dacht.

Dat zo'n klein ding effect heeft op de gehele massa is behoorlijk beangstigend, ik kon zien dat iedereen op de Dam ervandoor wou gaan (aan de linkerkant, vanuit camerastandpunt ging ook iedereen weg).

Ik moet wel zeggen dat de koninklijke familie weer heel snel terug was, voordat iedereen weer goed en wel achter de hekken stond, vind ik wel netjes gedaan.

Door Tweakers user jbdeiman, woensdag 5 mei 2010 11:36

En dat is ook gelijk het hele gevaar van die dranghekken. Aan de ene kant begrijpelijk dat ze er staan hoor, (zonder gaat het nog minder goed) maar je kunt met zo'n massa geen kant op, behalve door/ over die dranghekken. En tjah, die vallen dan om en er struikelen mensen.

Het vervelende is dan nog wel als je daar staat, net voor de gestruikelde persoon wil je wel stoppen, maar duw in je 1'tje de hele meute achter je maar eens terug. Dat lukt je niet, een mens is een egoïstisch kuddedier.
Overal samen heen, dingen samen doen en het liefst in zo groot mogelijke groepen, hoe meer zielen hoe meer vreugd.

Maar als er dan wat gebeurt dan interesseert de gezondheid/ veiligheid van de andere dieren een (gemiddeld) mens, er zijn natuurlijk uitzonderingen, geen moer. Als ze zelf maar veilig zijn. En dan achteraf weer zeggen "het is mijn schuld dat ..." en zich verantwoordelijk voelen.
Natuurlijk is het begrijpelijk dat je 1e reactie is wegkomen, maar veel mensen gaan daar zo onstuimig mee om, als je een groep mensen naast de snelweg zet en aan de andere kant (zodat ze "over de snelweg moeten") iets uithaalt waar een schrikreactie uitkomt, dan kan je er donder op zeggen dat een deel van die groep zo de weg over wordt gedrukt door de achterste mensen die weg proberen te komen.

Training op crisis situaties, of trainen op je handelen bij schrikreacties zou veel mensen flink goed kunnen doen wat dat betreft.

Door Tweakers user Sorbo, woensdag 5 mei 2010 11:55

Ik zag niets, want ik was geen TV aan het kijken. Ik hoorde het pas aan het eind van de avond, via vrienden. Toen ik eenmaal wist wat er gebeurd was, gaf ik er nog steeds geen zak om, aangezien er gewoon niets gebeurd is. Ok, een schreeuwende jood, maar meer niet.

Apathie is een bitch.

Door dopher, woensdag 5 mei 2010 12:15

Ik dacht meteen, the FUD campagne van onze regeringen hebben goed gewerkt. De media heeft hier ook goed in geholpen. Het gepeupel lekker bang maken om alle vervelende maatregelen er door te duwen.

En je zag gisteren hoe goed het heeft geholpen. wat waren we toch lekker bang. één man shcreeuwt, 50 gewonden. Boeh!!! oeggaboegga!

Als dit 20 jaar geleden iemand had geschreeuwd, dan was dit niet gebeurd. Die kerel had gewoon een linkse directe gekregen, en de stilte was voort gezet.

Dankzij de fud zijn we al bang voor een schreeuw, of een koffertje.

Door Tweakers user Roytoch, woensdag 5 mei 2010 12:53

QFT, de gewonden zijn gekomen door de massahysterie en niet doordat er echt wat gebeurde.

Door Tweakers user TIGER79, woensdag 5 mei 2010 13:18

"Dankzij de fud zijn we al bang voor een schreeuw, of een koffertje."
zit geld in joh :P
in amerika is het nog erger, al die al rijke mensen die nog eens miljarden dollars hebben verdiend door eerst te investeren in beveiligings-bedrijven en daarna touwtjes trekken bij hun politieke en media-vriendjes om de mensen toch nog net wat banger te maken...
fear is a golden business ;)

Door Tweakers user Rudy, woensdag 5 mei 2010 14:30

dopher schreef op woensdag 05 mei 2010 @ 12:15:
Ik dacht meteen, the FUD campagne van onze regeringen hebben goed gewerkt. De media heeft hier ook goed in geholpen. Het gepeupel lekker bang maken om alle vervelende maatregelen er door te duwen.

En je zag gisteren hoe goed het heeft geholpen. wat waren we toch lekker bang. één man shcreeuwt, 50 gewonden. Boeh!!! oeggaboegga!

Als dit 20 jaar geleden iemand had geschreeuwd, dan was dit niet gebeurd. Die kerel had gewoon een linkse directe gekregen, en de stilte was voort gezet.

Dankzij de fud zijn we al bang voor een schreeuw, of een koffertje.
Bij het lezen van dit soort reacties, word ik er altijd aan herinnerd dat ik (gelukkig) niet de enige ben met een bepaalde denkwijze _/-\o_

Door Tweakers user postbus51, woensdag 5 mei 2010 14:45

Een eikel denkt leuk ff aandacht , gelukkig (?) dat er dan alleen gewonden zijn

Ik wens hun beterschap , dat was de prijs voor 2 minuten stilte

Door Tweakers user robvanderaart, woensdag 5 mei 2010 15:10

Bij het gedrang raakten enkele tientallen mensen gewond; 63 moesten laten behandelen op de eerste hulp, voornamelijk voor schaafwonden, al waren er ook een paar botbreuken. Niemand hoefde de nacht in het ziekenhuis door te brengen.

Bron: NOS

Door Tweakers user Lennart, woensdag 5 mei 2010 20:43

Ik zat te luisteren naar BNR terwijl ik met de auto netjes geparkeerd stond. Op 01:40 begint het geschreeuw en gekletter ... wat doen ze? Ze starten het Wilhelmus met daarna het nieuws "dat de herdenking is gehouden"! Op de radio leek het echt een aanslag, maar geen woord erover .. slecht voor een nieuwsradio :(

[Reactie gewijzigd op woensdag 5 mei 2010 20:59]


Door Tweakers user Lennart, woensdag 5 mei 2010 20:44

-sorry-

[Reactie gewijzigd op woensdag 5 mei 2010 20:58]


Door Tweakers user BaRF, donderdag 6 mei 2010 11:01

Ik stond in de erewacht van de Luchtmacht dus die groep mensen rende recht op ons af, dat is ook best eng om mee te maken! Gelukkig stonden we langs de vluchtroute van Beatrix dus we werden goed beschermd ;)

[Reactie gewijzigd op donderdag 6 mei 2010 11:53]


Door Tweakers user BFmango, donderdag 6 mei 2010 16:39

Wat ik dacht? Wat ik dacht bleek achteraf te kloppen. Een hoop mensen die overdreven reageren op feitelijk niks.

Reageren is niet meer mogelijk